Menu mobile

Ślad wodny Cofnij Rozmiar czcionki Drukuj

Ikona stopy

Zapamiętaj! Każdy z nas ma wpływ na redukcję śladu wodnego.

  • Ślad wodny to suma pośredniego i bezpośredniego żużycia wody przez konsumenta. Dotyczy on produktów, do których wytwarzania potrzebna jest woda.
  • Bezpośrednie zużycie wody dotyczy wszystkich codziennych czynności jak: picie, kąpiel, pranie, gotowanie.
  • Pośrednie zużycie wody dotyczy wszystkich etapów produkcji, w których jest potrzebna woda. Na przykład w przypadku warzyw jest to odpowiednie nawadnianie pól uprawnych, etc.
  • Zredukuj swój ślad wodny: oszczędzaj wodę do codziennego użytku, kupuj artykuły o najniższym śladzie wodnym, ogranicz konsumpcję, daj drugie życie przedmiotom, których nie używasz i nie marnuj jedzenia.
  • Do produkcji 1 kg czekolady potrzeba 17 196 litrów wody.
  • Do produkcji 1 kg wołowiny wykorzystywane jest 15 415 litrów wody.
  • Jedna para dżinsów to aż 9 982 litry wody.
  • W Polsce przyjmuje się, że średnia wartość śladu wodnego przeciętnego gospodarstwa domowego to od 350 do 400 litrów każdego dnia. W Etiopii jest to 15 litrów.
  • Największe zużycie wody występuje w sektorze rolniczym. Jest to aż 92% światowego rocznego zużycia wody. Na drugim miejscu jest przemysł – 4,4%. Zużycie wody w gospodarstwach domowych stanowi 3,6% całkowitego zużycia na świecie.
17 196 litrów wody1 kg czekolady
Ikona czekolady
15 415 litrów wody 1 kg wołowiny (na steki)
Ikona steku
9 982 litry wody 1 para dżinsów
Ikona spodni dżinsowych